Print

Αξιοθέατα και Μνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο Καλάβρυτα

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Γράφει: η Δέσποινα Γρηγοριάδου

Με την ευκαιρία του 37ου Πανελληνίου περάσματα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας –Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.

Οι φετινές εκδηλώσεις αναφέρονταν στο Παγκόσμιο έτος βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού δηλαδή το 2017, στην επιβίωση του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και στην 98η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού. 

Βεβαίως αναφέρθηκαν και στη ζωή και το έργο του ορειβάτη Κωστή Τζιβελέκα.

Η παρουσία του κυρίου Χαρίλαου Ερμείδη, προέδρου, διοργανωτή του Συλλόγου και του Δήμου Καλαβρύτων ήσαν καταλυτικές για αυτές τις εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις είχαν απόλυτη επιτυχία, κάτι βεβαίως που ήταν αναμενόμενο! 

Η πόλη των Καλαβρύτων είναι πανέμορφη και κρίνω σκόπιμο πως δεν θα’ταν απαραίτητο αυτή τη φορά… η ταπεινότητά μου να σας προτείνει πού θα πάτε και τι θα δείτε και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό!

Ο λόφος της θυσίας των Καλαβρυτινών είναι το βασικότερο!

Για τη διαδρομή με το τρένο από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα (Φαράγγι Βοραϊκού) γράψαμε σε προγενέστερα τεύχη. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι ο οδοντωτός εγκαινιάστηκε το 1896 επί Τρικούπη και ήταν από τα δυσκολότερα έργα της εποχής και η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού, ενώ οι τεχνίτες έκαναν με ξύλο και πέτρα ένα έργο που μοιάζει να το έφτιαξε η φύση από μόνη της!

Κατωτέρω παραθέτουμε τον χάρτη της ακριβής διαδρομής με τον οδοντωτό!

Το ότι  πήγαμε στα όμορφα Καλάβρυτα στάθηκε αφορμή να γνωρίσω τη Ρούλα Ερμείδη, που κυριολεκτικά μας… ανέβασε το σάκχαρο με τα καλούδια κεράσματα της! 

Καθ’ότι δε…. Κι εγώ από προσφυγική οικογένεια,… τα κεράσματα αυτά και τη φιλοξενία τα ξέρω καλά και τα εκτιμώ τω δέοντι.

Η ιστορία δεν των Ερμείδηδων είναι πραγματική… σαν παραμύθι!

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω και επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο ή το εργαστήρι, στην κεντρική οδό της 25ης Μαρτίου.

 

 

 Έχετε την Αγάπη μου 

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Δέσποινα Γρηγοριάδου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Calamari παίρνοντας δίπλωμα Γαλλικής από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και στις πολυεθνικές εταιρίες Intertab S.A. και Gretoba S.A. Κατόπιν διορίστηκε ως μεταφράστρια-διερμηνέας στο ΥΠΕΧΩΔΕ με 22 χρόνια υπηρεσία. Ιδρυτικό μέλος της ΔΑΚΕ και επίτιμο μέλος της National Geographic Society. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και ολίγα Γερμανικά τα οποία και θα ολοκληρώσει στο εντατικό τμήμα σπουδών του Goethe. Τελείωσε με άριστα Ιστορία Τέχνης στο Athens College of Fine Arts του University of Bolton, Ιστορία Τέχνης μη-Δυτικών Χωρών, Χρωματολογία-Ζωγραφική, έκανε ένα χρόνο Δημόσιες Σχέσεις και τέλος Εικαστικό Κόσμημα στη ΧΕΝ Γλυφάδας. Αρθρογραφεί στο εφημεριδοπεριοδικό "Νέοι Καιροί εν Αιγίω".


Συνεργάτες

                                                

 

         ΑΙΓΙΟ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ                Classy & Fabulous

                             

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος